مشخصات

کشور ایران
استان چهارمحال بختیاری
شهرستان لردگان
بخش مرکزی
جمعیت  ۴۰٬۵۲۸ نفر
مساحت ۱۹۰۰ کیلومتر مربع
زبان گفتار گویش لری بختیاری
مذهب مسلمان و پیرو مذهب جعفری اثنی عشری
ارتفاع از سطح دریا ۱۵۵۶ متر
شرایط آب و هوا نیمه مرطوب گرم
پیش شماره تلفن ۰۳۸۳
شناسه ملی خودرو  ایران ۸۱ س م
ره آورد قالی بختیاری، کباب بختیاری، روغن حیوانی، کشک و قارا

شهرستان لردگان یکی از شهرستان‌های استان چهارمحال و بختیاری ایران است. مرکز این شهرستان، شهر لردگان است. بعد از شهرکرد دومین شهر مهم استان چهارمحال بختیاری است. شهر لردگان در دشت نسبتاً مسطحی در میان رشته کوه زاگرس قرار دارد. در اطراف این شهر، جنگل‌های انبوه بلوط ایرانی موجود است. اقلیم لردگان نیمه مرطوب گرم با زمستانهای نیمه سرد است. در پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴۰٬۵۲۸ نفر بوده‌است. مردم لردگان لر هستند و به زبان لری (گویش بختیاری) سخن می‌گویند.  مردم لردگان دارای گویش، موسیقی و آداب لری بختیاری هستند. نام لردگان در برخی منابع تاریخی به صورت لوردگان نیز ذکر شده‌است؛ که نشان از سکونت مردم لر دراین دیار از دیر بازدارد.
 

این شهرستان شامل بخش‌های زیر می‌ باشد:

 
بخش ها:
مرکزی، رودشت و منج
 
دهستان:
دهستان میلاس، دهستان ریگ، دهستان بارز، دهستان سردشت، دهستان دودراء و ..
 
روستاها:
آب‌ تلک، ابزیر، بیدله، پل بارز، تنگارک، چالبتان، رمرون، شملک، لاچنار، نساکوه و ....
 

جای‌ های دیدنی شهرستان لردگان

 
تنگ زندان
تنگ زندان در واقع بهشتی پنهان در اعماق زاگرس بختیاری است که مجموعه‌ای زیبا از آبشارهای مرتفع، کوه‌های بلند و چشم‌اندازهای مرتعی و جنگلی است. این دره زیبا به دلیل شیب زیاد و کوه‌های مرتفعش منطقه بسیار بکری است. در میان دیواره‌های سنگی بلندی از این دره عمیق، آبشار بزرگی جریان دارد که ۲ رشته کوه را از هم جدا می‌کند. آبشار تنگ زندان که در میان اهالی لردگان به آبشار دودی معروف است، ۱۲۰ متر ارتفاع دارد و یکی از بلندترین آبشارهای ایران به حساب می‌آید. دلیل اینکه محلی‌ها این آبشار را آبشار دودی نامیده‌اند، مه و دود سفیدرنگی است که در پی فروریختن آب آبشار به سطح زمین به وجود می‌آیند و حجم این مه به قدری زیاد است که برای تماشای آبشار باید حداقل ۱۰۰ متر با آن فاصله گرفت. چشم‌اندازهای تنگه در فصل بهار چهره‌ای بهشتی به خود می‌گیرند و آبشارهای آن پرآب هستند.
 
منطقه بارز و شوارز
منطقه بارز و شوارز از مناطق تاریخی و دیدنی شهر لردگان به حساب می‌آیند و در واقع مجموعه‌ای از روستاهایی هستند که حدود ۲۵۰ کیلومتر با جنوب غرب شهرکرد فاصله دارند. این منطقه در سال‌های دور محل عبور تاجرها و عشایر بوده و حتی آثاری از قلعه‌ای متعلق به زمان ساسانیان در آن به چشم می‌خورد. این منطقه هم مانند دیگر مناطق لردگان مناظر بکر و زیبایی دارد و سوژه‌های عکاسی زیادی در آن خواهید دید. گفتنی است منطقه بارز و شوارز مابین استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری و در جوار کوه قارون واقع شده است. با وجود سد کارون ۳ در این منطقه، تفریحات آبی و هیجان‌انگیزی چشم‌انتظار خریداران بلیط هواپیما چارتر سفرمارکت را می‌کشند.
 
آبشار آتشگاه
لردگان نه تنها مرتفع‌ترین بلکه طولانی‌ترین آبشار ایران را هم در خود جای داده است. طول آبشار آتشگاه لردگان که با نام آبشار مینیاتوری ایران شناخته می‌شود، حدود ۳ کیلومتر است. پس از روستاهای میلاس و سردشت و ۴۰ کیلومتر پس از شهر لردگان به این جاذبه بی‌نظیر و زیبای لردگان می‌رسید. در مسیر این آبشار و پستی و بلندی‌های آن، زیباترین جلوه‌های طبیعت به چشم می‌خورد و چندین آبشار کوچک در طول آن ایجاد شده است. جریان آب آبشار آتشگاه در نهایت به رودخانه خرسان که از سرچشمه‌های اصلی رود کارون است، می‌ریزد. گشت و گذار در آبشار آتشگاه با وجود امکاناتی نظیر آلاچیق، جاده آسفالته و سرویس بهداشتی راحت و بی‌دردسر است.
 
آبشار معدن
در میان صخره‌های کوهستانی لردگان و نزدیکی روستای معدن آبشار دیگری واقع شده که با نام آبشار معدن شناخته می‌شود. این آبشار یکی از آبشارهای پرآب و پرخروش این منطقه است که با برخورد به صخره‌های اطرافش چشم‌اندازهای زیبایی به وجود می‌آورد و تماشای آن خالی از لطف نیست. از سوی دیگر این آبشار در میان کوه‌های زیبای زاگرس قرار گرفته و زیبایی طبیعت این منطقه بر کسی پوشیده نیست. آبشار معدن را در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال لردگان خواهید یافت.
 
منطقه حفاظت‌ شده سبزکوه
منطقه حفاظت‌شده سبزکوه به سبب داشتن چشم‌اندازهای بدیع، چشمه‌ها و رودخانه‌ها، گونه‌های گیاهی و جانوری، آبشارها و کو‌ه‌های مرتفع با پارک‌های ملی دنیا هم‌تراز شده است. این منطقه زیبای لردگان هر طبیعت‌گردی را جذب خود می‌کند و به خاطر جاده آسفالته دسترسی به آن راحت است. این منطقه حفاظت‌شده بیش از ۵۴ هزار هکتار وسعت دارد و در فاصله ۳۰ کیلومتری لردگان واقع شده است. آبشار تنگ زندان نیز در وسط این منطقه آشیانه کرده و کوه‌ها و صخره‌های سنگی شیب‌دار و جنگل‌های انبوه زیاد دیگری را در خود جای داده است و هر گردشگری را شیفته خود می‌کند. اقلیم این منطقه دارای تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های سردی است و مرتفع‌ترین کوه آن در ارتفاع ۳۸۷۰ متری است که در ماه‌های زمستانی پوشیده از برف می‌شود.
 
چشمه برم
یکی دیگر از سرشاخه‌های رود کارون چشمه برم است که در شهر لردگان واقع شده است. چشمه‌ای که در گذشته‌های دور شاید تمدن و حیات از آن نشات گرفته و قوم‌ها و دوره‌های حکومت مختلفی را به خود دیده است. این چشمه باستانی که هم‌اکنون در کنار آن پارک و تفرجگاهی با امکانات رفاهی احداث شده است، حجم آبش به قدری است که حوضه بسته‌ی دریاچه مانندی را به وجود آورده و فضای مناسبی برای پیکنیک‌های خانوادگی و دورهمی‌های دوستانه است. علاوه بر این، چشمه برم آب کشاورزی منطقه را تأمین می‌کند و قرار گرفتن در مرکز شهر لردگان دسترسی به این جاذبه را برای مسافرانی که با رزرو بلیط قطار به این منطقه سفر می‌کنند، راحت‌تر ساخته است.
 
پارک جنگلی پَروَز
در امتداد دره‌ای سرسبز و زیبا از شهر لردگان گردشگاه زیبای دیگری به نام پارک جنگلی پروز واقع شده است که از جاده لردگان- یاسوج می‌توان به آنجا رفت. این پارک جنگلی با درختان انبوه، روستاهای پلکانی، چشمه‌های زلال، شالیزارها، رودخانه‌ها و دره‌های سرسبز انعکاسی از بهشت را به نمایش گذاشته است. این پارک جنگلی حدود ۵۰ کیلومتر با شهر لردگان فاصله دارد و دارای امکانات رفاهی همچون سرویس بهداشتی، پارکینگ و سکوی نشیمن است. پارک جنگلی پروز هر سال مورد توجه هزاران گردشگر و کوهنورد داخلی و خارجی قرار می‌گیرد و مکان دنجی برای فرار از روزمرگی‌های شهری است. گفتنی است اوایل بهار و اوایل پاییز بهترین زمان بازدید از پارک جنگلی پروز است.
 
آبشار کاهکده
در نزدیکی آبشار آتشگاه، آبشار دیگری با نام آبشار کاهکده واقع شده است. کوه‌های مرتفع و دره‌های عمیق این منطقه چندین آبشار در مسیر رود خرسان به وجود آورده‌اند و هرکدام جلوه زیبایی به طبیعت این منطقه داده‌اند. آبشار کاهکده ۶۰ کیلومتر با لردگان و ۱۵ کیلومتر با سد خرسان فاصله دارد. اطراف این آبشار با درختان گردو، سرو کوهی و انجیر کوهی پوشیده شده و برخی گونه‌های جانوری مثل گربه وحشی، خارپشت، میش، گراز، شاهین و بلبل نیز در آن حوالی به چشم می‌خورند.
 
تپه کندر
به غیر از جاذبه‌های طبیعی و زیبای لردگان، آثاری باستانی از دوران پیش از تاریخ را نیز می‌توان در شهر لردگان یافت. تپه کندر نیز یکی از همین جاذبه‌هاست که محلی‌های شهر با نام تل کندر می‌شناسند. این تپه در ۲ دهه گذشته در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است و در بخش فلارد و روستای کندر واقع شده است. تپه کندر چیز زیادی برای دیدن ندارد ولی همین که حس کنی هزاران سال از قدمت آن می‌گذرد، عجیب و قشنگ است. گفته می‌شود که در زمان‌های بسیار قدیم خانه‌های این منطقه به صورت منطبق روی هم ساخته شده بودند و در طول زمان تخریب شده و باعث شکل‌گیری این تپه شده‌اند.
 
چشمه سندگان
چشمه سندگان لردگان یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگرپذیر آن است که به خاطر قرار گرفتن در سه راهی جاده لردگان- یاسوج و سمیرم از موقعیت مکانی خوبی برخوردار است و می‌تواند زمینه حضور گردشگران زیادی را فراهم کند. این چشمه در روستای سندگان بخش فلارد واقع شده است و حدود ۶۰ کیلومتر با لردگان فاصله دارد. آب چشمه سندگان گوارا و زلال است و اطراف این چشمه را باغ‌های زیبا و سرسبزی احاطه کرده‌اند و در مجاورت آن استخر پرورش ماهی سردابی وجود دارد که می‌تواند دلیل دیگری برای بازدید از این منطقه باشد. خوبی جاذبه‌های طبیعی لردگان این است که دسترسی به آن‌ها از طریق جاده آسفالته است و امکانات رفاهی در کنار آن‌ها ساخته شده‌اند.
 
سد کارون چهار
در دهه اخیر با ایجاد سد بتنی کارون چهار روی سرشاخه‌های اصلی کارون، دریاچه زیبایی پشت سد به وجود آمده و داخل آن ماهی‌هایی در قفس پرورش داده می‌شوند. این سد ۲۳۰ متری به عنوان بزرگ‌ترین سد دو قوسی خاورمیانه شناخته شده است و هدف از ساخت آن تولید انرژی برق آبی و کنترل سیلاب‌های رودخانه کارون برای استفاده در کشاورزی بوده است. اطراف این دریاچه را کوه‌های مرتفع و جنگل‌های انبوه احاطه کرده و منظره‌ای شبیه به بوم نقاشی خلق کرده است. در ۱۶۰ کیلومتری جاده شهرکرد به ایذه این سد را پیدا خواهید کرد.
 
چشمه میلاس
چشمه میلاس فزونی نعمت و برکت را به اهالی لردگان بخشیده است و در کنار آن فضای زیبا و فرح‌بخشی به آن منطقه داده است. این چشمه امروزه به عنوان یکی از جاذبه‌های شهر لردگان شناخته می‌شود و تنها ۱۰ کیلومتر با این شهر فاصله دارد. این چشمه از دل زمین می‌جوشد و دشت اطرافش را سیراب می‌کند. سرسبزی و زیبایی که از این چشمه سرچشمه گرفته، نه تنها جلوه زیبایی به منطقه داده بلکه تأمین‌کننده آب ۱۷۰۰ هکتار زمین زراعی میلاس بوده و خاک حاصلخیزی به این منطقه بخشیده است.
 
منطقه جنگلی بازفت
منطقه جنگلی بازفت منطقه‌ای کوهستانی است و در عین حال حدود ۱۴ درصد از مساحت منطقه زاگرس مرکزی را به خود اختصاص داده است. این منطقه زمستان‌های سرد و پربرفی دارد و همین پوششِ سفید، زیبایی خاصی به پوشش جنگلی آن می‌دهد. این منطقه زیستگاه جانوران و گیاهان زیادی است و حدود ۵۳ هزار هکتار وسعت دارد. منطقه جنگلی بازفت از شمال با لرستان، از جنوب با اردل، از شرق با شهرکرد و از غرب با خوزستان همسایه است. در باغ‌های این منطقه درخت میوه‌هایی همچون بادام، گردو، سنجد و انگور به وفور پیدا می‌شود.
 
پارک جنگلی چهارطاق
پارک جنگلی چهارطاق لردگان هم مانند دیگر پارک‌های طبیعی با درختان انبوه بلوط پوشیده شده است. این درختان که در فصل‌های گرم سال در اوج سرسبزی خود هستند، چهره زیبا و دل‌نشینی به این پارک جنگلی می‌دهند. در میان درختان بلوط چهارطاق می‌توان درخت‌های زالزالک را هم دید. این پارک در مجموع ۷ هکتار وسعت دارد و دارای امکانات رفاهی همچون سرویس بهداشتی، پارکینگ و سکوهایی برای نشستن و برپایی چادر است. پارک جنگلی چهار طاق در مسیر جاده منج به اوره قرار گرفته و حدود ۱۷۰ کیلومتر با شهرکرد فاصله دارد. برای اقامت در اطراف این منطقه می‌توانید از خدمات رزرو هتل سفرمارکت برای یافتن مکانی ارزان و مناسب در این نقطه از کشور استفاده کنید.
 
رودخانه ارمند
رودخانه ارمند که در بخش کوهستانی کشور واقع شده بیش‌تر برای گردشگران اهل هیجان و آدرنالین جذاب است، چراکه با کلک‌سواری روی رودخانه خروشان ارمند می‌توان یک ماجراجویی به‌یادماندنی داشت. رودخانه ارمند بیش‌تر با همین تفریح کلک‌سواری یا رفتینگ معروف شده است و شرایط مناسب برای انجام چنین تفریحاتی را دارد. این رودخانه را با سفر به روستای ارمند پیدا می‌کنید. رفتینگ برای هر گروه سنی از مبتدی تا حرفه‌ای مناسب است و به همین خاطر هر کسی را شیفته خود می‌کند.
 

افراد مشهور و مشاهیر شهرستان لردگان


ملا خیراله جلیل پور
وی از آزادی طلبان دوره استبداد رضاشاه بود که از همرزمان علیمردان خان بختیاری در مبارزه با استبداد به شمار می رفته. وی در سال ۱۳۰۸ به علت مبارزات سیاسی علیه حکومت پهلوی اول به حبس ابد محکوم گردید و در دی ماه سال ۱۳۲۰ هجری شمسی به علت ورود متفقین به ایران و خروج رضا شاه از ایران و به دنبال آزاد سازی زندانیان سیاسی پس از ۱۲ سال از زندان قصر تهران آزاد شد.